Περικοπή των δημοσίων επενδύσεων και των επιχορηγήσεων

Περικοπή των δημοσίων επενδύσεων και των επιχορηγήσεων

Αρ. Πρωτ. 4549/06.10.2010

Προς Υπουργό:

- Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας

Νέο ψαλίδι στις δημόσιες επενδύσεις και στις επιχορηγήσεις βάζει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε μια περίοδο όπου η τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της οικονομίας θα πρέπει να είναι ο πρωτεύων στόχος, έτσι ώστε να εξέλθει η χώρα μας από την οικονομική κρίση. Συγκεκριμένα, το αρμόδιο Υπουργείο επικαλούμενο την ταχεία μείωση του ελλείμματος, μέσα στο 2010 μειώνει για τρίτη φορά από την αρχή του έτους το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), με στόχο την μείωση έως και 1 δισ. ευρώ της κρατικής επιχορήγησης των επενδύσεων.

Το ποσό της περικοπής θα κυμαίνεται από 500 εκατ. έως και 1 δισ. ευρώ, ανάλογα με την υλοποίηση του προϋπολογισμού. Μετά τη νέα περικοπή, ο προϋπολογισμός του ΠΔΕ για το έτος αυτό συρρικνώνεται κοντά στα 8,2 δισ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι από τα 10,3 δισ. ευρώ που προέβλεπε αρχικά ο προϋπολογισμός του 2010, έχουν ήδη περικοπεί 600 εκατ. ευρώ με τα μέτρα του Μαρτίου, δηλαδή 500 εκατ. από το ΠΔΕ και 100 εκατ. ευρώ από έργα παιδείας και άλλα 500 εκατ. ευρώ μετά την οριστικοποίηση του Μνημονίου, αντιλαμβανόμαστε τι συνεπάγεται η νέα περικοπή των 500 εκατ. ευρώ έως και 1 δισ. τον ερχόμενο μήνα. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αντί να δίνει μια αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας, την οδηγεί σε υποβάθμιση και σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις στην χώρα μας, την στιγμή που η Κυβέρνηση περικόπτει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τρίτη φορά μέσα στο 2010;

Απάντηση Υπουργείου